Et universelt og indirekte forebyggingsprogram for foreldre

Universell i denne sammenhengen betyr at innsatsen retter seg mot alle foreldre og foresatte med barn i skolen, og dermed kan nå større deler av befolkningen. 

Når vi har foredrag for hele foreldregruppen på et trinn kan vi jobbe for en holdning om at de kan bidra til å gjøre lokalsamfunnet tryggere for alle ungdommer, gjennom å være engasjerte voksenpersoner som møter de unge på en tydelig og omsorgsfull måte.  

Vi bør prioritere de universelle tiltakene fordi de når store deler av befolkningen. (Arne Holte, psykolog og tidligere divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet)

Indirekte tilnærming innebærer at vi jobber med å forebygge rusproblemer hos ungdom gjennom foreldrene. 

Foreldre er de i barn og unges liv som har den mest regelmessige kontakten og sannsynligvis også den mest hjertefølte interessen av at det går bra med ungdommen. Foreldrenes holdninger og oppdragerstil påvirker barnas oppfattelse av hva som er normalt, akseptert og ønsket. En god tilknytning mellom foreldre og barn er en viktig beskyttelsesfaktor i forhold til rusproblematikk, og foreldreveiledning er derfor fremhevet som et viktig forebyggende tiltak i FNs forebyggingsstandard. 

Ettersom ressurser til forebygging vanligvis er begrensede, er indirekte tilnærminger en veldig "lønnsom" måte å øke virkningen av forebyggingsstrategiene (Springer A. & Uhl A., "Evaluation Research in Regard to Primary Prevention of Drug Abuse", A COST A& Publication, Brussels)

Å forberede de voksne på situasjoner som kan oppstå

Programmet legger stor vekt på at foreldre skal få redskaper til å handle sammen med andre og på hjemmebane. Situasjonsforberedende trening blir viktigere enn å gi foreldre mye kunnskap om rusmidler. Det å reflektere sammen rundt problemstillinger knyttet til alkohol og andre rusmidler, gjør at man er forberedt og har tenkt igjennom hvordan det kan være klokt å reagere i ulike situasjoner.

På foreldretreffene er det også vesentlig å få frem alt det positive som skjer i ungdomsmiljøene i tillegg det som gir grunn til bekymring. Og ikke minst: Hvordan kan vi bruke våre bekymringer på best mulig måte og støtte hverandre i denne tiden?

Vi har alle forskjellig utgangspunkt og kontekst

Innretningen i Sterk&Klar legger stor vekt på hvordan ulike lokalmiljøer og kulturer er i utvikling. Ulikheter med henblikk på gutter/jenter, by/land, minoritet/majoritet, ulike familieformer og andre fenomen tas høyde for i presentasjonen og samtalene.

Foredragene tar også inn at unge kan ha ulik grad av risiko  livene sine, der familien som beskyttende faktor får vesentlig oppmerksomhet. Majoriteten av ungdom er heldigvis i lav risiko for rusproblematikk senere i livet, men det forekommer allikevel mange akutte skader som følge av ruspåvirkning. 

Innhold og form i Sterk&Klar er forskningsbasert, og oppdateres etter hvert som nye forskningsresultater blir tilgjengelig. Vi bruker aktuell forskning fra blant annet Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Forebygging.no, og Ungdata, i tillegg til formidlers egne erfaringskunnskap. Foreldrenes egne refleksjoner som kommer frem på treffene er også en viktig kunnskapskilde.