Selv om de fleste ungdommer i dag opplever trygge rammer og gode liv, er det en økende bekymring knyttet til vold, mobbing og rusbruk blant noen. Dette setter søkelyset på en sårbar gruppe ungdommer som trenger ekstra oppfølging. Hva kjennetegner disse ungdommene, og hvordan kan vi som voksne bidra til å støtte dem? Denne fagdagen vil gi deg innsikt i risikofaktorene og verktøyene som kan hjelpe oss med å skape tryggere oppvekstmiljøer for ungdommer. 

Program

Ungdom utnyttet til kriminalitet: Kunnskap og praktiske råd til fagpersoner som jobber med ungdom

Line Ruud Vollebæk, spesialrådgiver ved RVTS Øst (Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, region øst)

Line Ruud VollebækHvordan rekrutteres og utnyttes ungdom til kriminalitet i Norge, og hvordan kan vi forebygge og avdekke? Barn og unge som utfører kriminelle handlinger gjør det ofte sammen med andre. Selv om de opplever at de får fordeler av kriminaliteten, kan de også bli utnyttet av eldre ungdom eller voksne, og det kan være vanskelig å trekke seg ut. Innlegget gir en innføring i hva utnyttelse til kriminalitet er, hvordan slik utnyttelse kan være en form for menneskehandel, og hvilken betydning det har for hvordan vi bør møte ungdommene

Line Ruud Vollebæk jobber som spesialrådgiver ved RVTS Øst (Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, region øst), der hun har ansvar for fagutvikling og kompetanseheving om utnyttelse og menneskehandel. Hun er barnevernspedagog med master i sosialt arbeid, og har lang erfaring fra arbeid med ungdom og unge voksne i risikomiljøer som oppsøkende sosialarbeider i Oslo sentrum.

Fra oppdagelse til handling: Tiltak mot mobbing

Johannes N Finne er førsteamanuensis i pedagogisk psykologi, ved Læringsmiljøsenteret, Universitetet i Stavanger. 

Johannes N FinneMobbing er et stort problem i vårt samfunn, som leder til store negative konsekvenser for de involverte. Hva gjør vi som jobber med barn og ungdom når vi har avdekket at mobbing forekommer? Hvordan forebygger vi at mobbingen vedvarer, og hvordan kan vi begrense skadevirkningene av mobbing så godt det lar seg gjøre?

Johannes N Finne er førsteamanuensis i pedagogisk psykologi, ved Læringsmiljøsenteret, Universitetet i Stavanger. Hans faglige fokus er utfordrende atferd, mobbing, sosial kompetanse og læringsmiljø. Johannes har publisert artikler og bøker, og holdt en rekke presentasjoner i inn og utland om disse emnene.

Trygge relasjoner: Nøkkelen til endring for sårbar ungdom

Anne-Therese Buer,  leder UNG ARENA Karmøy 

Anne-Therese BuerI arbeid med sårbar ungdom med ulike utfordringer vil evnen til å bygge trygge, sterke og robuste relasjoner være av stor betydning for å kunne skape nødvendige endringer. Hvordan bygger vi slike relasjoner i samhandling med ungdommene, slik at de opplever tillit, trygghet, troverdighet og tilknytning?

Anne-Therese Buer har jobbet mange år i politiet og er leder for ungdomstiltaket UNG ARENA Karmøy, som ble startet i 2007, eies av IOGT i Norge og driftes på vegne av Karmøy kommune. Målgruppen er ungdom i alderen 13-25 år som synes livet kan være utfordrende og vanskelig. Deres visjon er at alle skal bli sett, hørt og forstått, oppleve mestring og leve meningsfulle liv.

Gatemegling: Konfliktløsning og forebygging av vold

Jone Hauge, frivillig instruktør med mange års erfaring i Gatemegling

Jone HaugeKonflikter mellom ungdom kan oppstå som resultat av misforståelser, usikkerhet og blikking, men også trusler og vold. Hvorfor oppstår konflikter, og hvordan kan vi forebygge dem? Hvordan kan vi jobbe med ungdom for å gjøre dem i stand til å unngå eller løse konflikter?

Gatemegling er et kurs som drives av Røde Kors der ungdommen lærer om egne og andres reaksjoner, følelser og behov i en konflikt, og ikke minst konfliktløsning.

Jone Hauge er frivillig instruktør, med mange års erfaring i Gatemegling. Jone jobber i dag som leder for ingeniører, men kommer fra en trøblete ungdomstid, med mye bråk og utfordringer.  Dermed har han selv kjent hvordan der er å være ungdom hvor livet ikke går på skinner. Han brenner derfor for å være med på å gi ungdommene verktøyene de trenger for å være bedre rustet til å møte den tøffe ungdomstiden.

Prøv å forstå meg – Rus, vold og risikoatferd som mestring av utrygghet

Jannicke Stav, psykologspesialist og stipendiat ved OsloMet

Jannicke StavNoen spiser for mye, noen spiser for lite, noen kutter seg, noen ruser seg, noen bruker vold. Uttrykket kan være forskjellig. Det psykologiske trykket som ligger under destruktive handlinger kan allikevel være det samme. Hva er det de forsøker å oppnå ved bruk av vold eller rus – hva er ungdommens prosjekt? Gjennom å finne ut av hvordan ungdommen mestrer sin egen hverdag med vold eller rus ligger også veien til å finne frem til mer bærekraftige alternativ.

Jannicke Stav er psykologspesialist og stipendiat ved OsloMet. Hun har de siste 12 år jobbet i Alternativ til Vold Stavanger, hvorav de siste 5 årene som leder. Som fagperson er hun særskilt opptatt av familievold og viktigheten av et helhetlig og koordinert hjelpeapparat.

Sterk og Klar

Sigrun Stenersen Espe, Prosjektleder
Thanu Uthram, kursleder Sterk&Klar Intro

Sigrun Stenersen Espe

Sterk&Klar er et forebyggingsprogram som retter seg mot foreldre med barn i skolen og mot voksne med minoritetsbakgrunn.

Målet er å gi kunnskap om ruskultur, ungdomstid og foreldrerollen, og gi verktøy til å kunne ha god dialog med ungdommene. Hvordan kan nettverksbygging mellom foreldre bidra til å skape trygge ungdomsmiljøer?